“Samen zetten we er de schouders onder”
Op een voorziening in Rijsbergen wonen 11 cliënten met ernstige meervoudige beperking in de leeftijd van 45 - 85 jaar. “Wij kunnen cliënten niet uitleggen wat er aan de hand is”, vertelt begeleider Marjolein. “Maar ze voelen natuurlijk wel aan dat alles anders is.”
“De afgelopen week was er een cliënt jarig op de woongroep. Dit is een van de belangrijke gebeurtenissen in haar leven omdat ze dan altijd visite krijgt. Door de huidige omstandigheden was dit helaas niet mogelijk. Dat is vrijwel niet uit te leggen aan iemand met een ernstige verstandelijke beperking. Ook wandelingen en andere leuke activiteiten gaan niet meer door. Gelukkig worden we ondersteund door collega’s van werk- en dagbestedingen die ons wat werk uit handen kunnen nemen.”
“De cliënten snappen niet waarom ze de gehele dag op hun slaapkamer moeten verblijven. Dat vind ik lastig om te zien."
In quarantaine
De voorziening heeft te maken met twee zieke cliënten en vier zitten er uit voorzorg in quarantaine op hun slaapkamers. “De cliënten snappen niet waarom ze de gehele dag op hun slaapkamer moeten verblijven. Dat vind ik lastig om te zien. En dan komen wij als begeleiders ook nog helemaal ingepakt in onze beschermende kleding binnen waardoor je bijna niet ziet wie er in het pak zit. Daardoor wordt het contact nog moeilijker.”
Met één cliënt gaat het minder goed. “Normaal gesproken ligt een palliatieve cliënt in de woonkamer, nu ligt hij in zijn slaapkamer. Ingepakt in onze beschermende kleding geven wij de laatste zorg. Oogcontact en praten is lastig. Zo wil je het niet.”
Steun bij elkaar
Het team vindt steun bij elkaar in deze moeilijke tijd. “We vormen een hecht team en kunnen alles bij elkaar kwijt. We mogen altijd de senior of manager bellen als we een luisterend oor nodig hebben. Ook met mijn vriendinnen bespreek ik hoe het gaat. ‘’
Heeft Marjolein nog een tip voor andere teams? “Het belangrijkste is: blijf goed en voordurend communiceren met elkaar. Als je ideeën hebt, deel het met het team. Verder proberen we ondanks alles toch een positieve sfeer te creëren. Het is hard werken en dat vraagt veel flexibiliteit. Samen zetten we er de schouders onder om hier sterk uit te komen.”
Ook leuk om te lezen
Andere ervaringsverhalen
-
"Zo blij dat hij weer gewoon in ons midden is"
Een woonvoorziening in Midden-Brabant was half maart een van de eerste locaties die te maken kreeg met een coronabesmetting van een cliënt. Gelukkig loopt de zieke intussen weer gezond rond. “Het is geweldig om te zien hoe blij iedereen is dat onze groep weer compleet is en dat wij hem weer in ons midden hebben”, vertelt persoonlijk begeleider Erik.
Lees het verhaal van begeleider Erik -
Eerste cliënt hersteld op cohortafdeling Amarant
Amarant heeft een speciale afdeling in Rijsbergen geopend. Deze is bedoeld voor cliënten die besmet zijn met het coronavirus en die niet op de eigen woonlocatie of in het ziekenhuis kunnen verblijven. De eerste cliënt heeft de cohort vandaag gezond verlaten.
Lees het verhaal van Edwin