Waar kan een ervaringsdeskundige mee helpen?

Een ervaringsdeskundige kan een presentatie geven en aangeven waar hij/zij zelf mee te maken heeft gehad. Je staat er nooit alleen voor. Zij laten jou voelen dat je niet de enige bent die dit meemaakt. Ze zijn ook een maatje voor je en helpen bij het maken van keuzes. Omdat zij ervaring hebben met dezelfde problemen als jij, weten ze vaak precies hoe jij je voelt. Een eerlijk en persoonlijk antwoord op jouw vragen. Dat kun je verwachten van een ervaringsdeskundige.

Daarnaast kan een ervaringsdeskundige jou ook motiveren voor jezelf op te komen. Of bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij gastlessen, studiedagen en werkgroepen. Ook voor voorlichting en advies aan zorgaanbieders, gemeenten en onderwijs kun je bij hen terecht.

Ervaringen delen

Een ervaringsdeskundige heeft misschien al veel meegemaakt van de gebeurtenissen waar jij doorheen gaat. Zij kunnen hun ervaringen met vriendschappen en relaties met jou delen. Verslaving, omgaan met een beperking, relaties tussen ouder en kind en niet-aangeboren hersenletsel zijn ook onderwerpen die je met hen kunt bespreken. Wil je meer informatie over Wmo en jouw rechten als cliënt, weten hoe je met overgewicht om moet gaan of medezeggenschap bespreken? Dan kan een ervaringsdeskundige jou ook te hulp schieten.

Ondersteuning voor cliënt en andere betrokkenen

Een ervaringsdeskundige helpt niet alleen cliënten van Amarant. Ook familie of medewerkers van een voorziening in de wijk zijn welkom. Het delen van persoonlijke verhalen helpt. Als cliënt voel je je niet alleen en word je serieus genomen. En als familielid, verzorger of ander persoon die dichtbij de cliënt staat, leer je begrijpen waar hij/zij doorheen gaat.

 

Stel je vraag

Ervaringen bij Amarant

Ervaringsverhalen

  1. Janny verbindt kunst met liefhebbers

    Na haar pensionering was Janny Slock (68) op zoek naar een nieuwe invulling voor haar dagelijks leven. Zo kwam ze terecht bij dagbestedingslocatie ARTenZO Tilburg, waar ze sinds zeven jaar de kunstuitleen in goede banen leidt.

    Lees het verhaal van Janny
  2. Frans en Cees: pelgrimsreis naar Lourdes verbindt cliënten en vrijwilligers

    Dankzij onze Dienst Geestelijke Verzorging en met hulp van een aantal sponsoren, waaronder de Stichting Vrienden van Amarant, togen 46 cliënten en 36 vrijwilligers in het najaar van 2017 naar het Zuid-Franse bedevaartsoord Lourdes.

    Lees het verhaal van Frans en Cees
  3. Diede, Martijn en Ruud verbinden cliënten met de buitenwereld

    Hoe activeer je cliënten met een ernstige verstandelijke beperking én complexe gedragsproblemen (de zogenoemde SG-EVB-doelgroep)? Het SG-EVB-team ging de uitdaging aan en ontwikkelde twee activeringsprogramma’s: BEZIG en FIT.

    Lees het verhaal van Diede, Martijn en Ruud