“Dit is echt mijn droombaan”

Na het afronden van haar laatste stage van de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen, wist Wiktoria zeker dat ze bij Amarant wil blijven. Dit is een organisatie waar haar hart ligt. Ze deelt graag haar ervaring.

De eerste kennismaking in Bergen op Zoom
Ondanks dat Wiktoria pas 23 jaar is, weet ze precies waarom het werken binnen de gehandicaptenzorg haar droombaan is. “Ik kan mij nog zo goed herinneren dat ik hier in een warm bad terecht kwam. Daar waar ik binnenkwam als een wat onzeker meisje wat twijfelde of ze haar stage wel zou halen, kijk ik nu met een grote glimlach terug naar deze periode.” Annique, de stagebegeleidster van Wiktoria, heeft haar door deze gehele periode heen getrokken en heeft veel voor haar betekent.

Inmiddels is Wiktoria aan het werk als begeleider met een mogelijkheid om aan het werk te gaan als persoonlijk begeleider. “Er zijn veel mogelijkheden binnen Amarant, het is fijn dat ik mijzelf hier kan blijven door ontwikkelen.”

Woonvorm Bergen op Zoom
Binnen de woonvoorziening binnen Bergen op Zoom woont op dit moment een ‘mengelmoesje’ aan cliënten. Het uiteindelijke doel is om een woonvoorziening te zijn voor cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Op dit moment wonen er cliënten met LVB, of cliënten met een lichamelijke beperking. Wiktoria: “De afwisseling in het werk maakt het juist zó leuk! De ene bewoner heeft veel structuur en rust nodig en de volgende afspraak die je hebt is met een cliënt die de oren van je hoofd af kletst. Wat super gezellig is, maar dat maakt wel dat je moet kunnen schakelen op het niveau van de cliënten.”

“Er zijn veel mogelijkheden binnen Amarant, het is fijn dat ik mijzelf hier kan blijven door ontwikkelen.”

De indeling op locatie
Alle cliënten die wonen op deze voorziening hebben een eigen appartement/studio. Hierin hebben ze een woon- en slaapgedeelte, een badkamer en een klein keukentje. Sommige bewoners koken hier zelf, dit kan aangepast zijn op de behoefte van de cliënt. Maar er is ook een mogelijkheid voor de cliënten om mee te eten in de gezamenlijke ruimte. Het is maar net waar ze op dat moment behoefte aan hebben.

“Hier op locatie proberen we veel te ondernemen met de cliënten”, vertelt Wiktoria. “Bij de voorziening hebben we een grote tuin. Regelmatig organiseren we hier sportactiviteiten, in de zomer een barbecue of een feestje waar cliënten bij aan kunnen sluiten. Zo proberen we ook hen actief deel te laten nemen aan activiteiten en met elkaar een fijne sfeer te creëren op de groep.”

Wiktoria: “De jongste bewoner is 29 jaar en de oudste bijna 80. Daartussen zit veel verschil in begeleiding. De oudste man daar hoort ook een stukje zorg bij. Verzorging op bed en hulp met een passieve lift. Bij de 29-jarige bewoner komt er meer zelfstandigheid bij kijken. Daar ben je enkel voor een stukje begeleiding. De begeleiding die op de woonvoorziening geboden wordt kan verschillend zijn. Dit kan variëren van het samen maken van een boodschappenlijstje, tot aan het samen naar de dokter gaan, helpen bij poetsen en het hebben van contactmomenten.”

Zustersysteem
Op de woonvoorziening wordt gewerkt met een zustersysteem. De bewoners kunnen de begeleiding op oproep bereiken door op een belletje te klikken. Zo kunnen ze zelf regie houden met het stellen van hun hulpvraag. Het is gebruikelijk dat de begeleiding vanuit kantoor werkt en daaromheen zijn er de vaste momenten vanuit de agenda. In de ochtend wordt er gewerkt met 2 medewerkers en in de avond met 3. Het is goed om te weten dat er op deze locatie ochtend-, avond- en nachtdiensten gewerkt worden. De nachtdienst is een slaapdienst van 16:00 – 9:00 uur.

NAH locatie in de Wijk
Woonvorm Bergen op Zoom behoort tot een NAH locatie, gevestigd in de wijk. Dit betekent dat de woonvoorziening onderdeel is van de wijk. Wiktoria: “Cliënten die bij ons wonen zijn vrij om te gaan en staan waar zij willen. Maar mensen van buitenaf kunnen natuurlijk niet zomaar bij ons binnen komen. De locatie geeft een veilig gevoel voor de medewerkers en cliënten.”

Voldoening uit het werk
“In mijn werk kan ik alle liefde die ik in mij heb kwijt, deze liefde geef ik dan ook aan iedereen. Ik zie de bewoners genieten van wat ik te bieden heb als begeleider”, vertelt Wiktoria. “Als mens ben ik heel empathisch en werk ik graag met een gentle teaching methodiek. Ze verdienen liefdevolle zorg en een liefdevol thuis. Als ik ze dat kan bieden, dan doe ik dat heel graag. Ik heb hier mijn droombaan gevonden.”

Benieuwd naar de mogelijkheden op deze locatie? Neem contact op met onze recruiter Claudie Hendrikx. Bereikbaar via telefoonnummer 06 - 11 95 46 79 of per mail via claudie.hendrikx@amarant.nl.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Een dag op woonlocatie Spijkerstraat 5

    Spijkerstraat 5 is een locatie voor cliënten met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en complex gedrag. Een uitdagende doelgroep, waarbij de kleine dingen een groot verschil kunnen maken. Nieuwsgierig? Begeleider Denise neemt je mee!

    Lees het verhaal van Spijkerstraat 5
  2. Werken bij de Nieuwe Leuvenaarstraat: "Een plek waar ik mijzelf inmiddels helemaal thuis voel."

    Binnen NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) is er veel afwisseling binnen het bieden van zorg. Het kan variëren van even een praatje maken waarin een cliënt zijn verhaal kwijt moet tot aan echt een zorgvraag waar een cliënt hulp bij nodig heeft. "Het is er allebei, en dat maakt het zo leuk", aldus Ankie. Ankie wist dat ze eigenlijk altijd al iets in de hulpverlening wilde gaan doen. Ze kwam met Amarant in contact en vertelt nu over haar huidige functie binnen NAH.

    Lees het verhaal van Ankie
  3. “De uitdaging op de Buitenstraat is wat ik zocht.”

    Na het behalen van haar diploma ‘Social Work” begon de zoektocht naar een passende baan voor Steffie. Eenmaal bij de Buitenstraat wist Steffie een functie te vinden die perfect bij haar past met de gewenste uitdagingen in het werk. Ze vertelt waarom deze functie zo goed bij haar past.

    Lees het verhaal van Steffie