Werken bij de Nieuwe Leuvenaarstraat: "Een plek waar ik mijzelf inmiddels helemaal thuis voel."
Binnen NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) is er veel afwisseling binnen het bieden van zorg. Het kan variƫren van even een praatje maken waarin een cliƫnt zijn verhaal kwijt moet tot aan echt een zorgvraag waar een cliƫnt hulp bij nodig heeft. "Het is er allebei, en dat maakt het zo leuk", aldus Ankie. Ankie wist dat ze eigenlijk altijd al iets in de hulpverlening wilde gaan doen. Ze kwam met Amarant in contact en vertelt nu over haar huidige functie binnen NAH.
"Ik dacht altijd, de groep waar ik nu werk is de leukste. Totdat ik op de Nieuwe Leuvenaarstraat kwam werken."
Niet opnieuw aan een opleiding beginnen
Ankie wist al op jonge leeftijd dat ze in haar werk iets met mensen zou willen gaan doen. Maar wat precies, dat was nog een groot vraagteken. Zou het werken met jongerenĀ zijn? De hulpverlening in? Of misschien wel de verslavingszorg? Eigenlijk wilde ze niet opnieuw starten aan een hbo-opleiding, dus bekeek ze de mogelijkheden die op dat moment binnen haar bereik lagen. āZo kwam ik uit in de LVB āhoekā met jongeren en tegelijkertijd kon ik bij Amarant een BBL leerwerktraject- volgen i.c.m. de opleiding Persoonlijk Begeleider niveau 4.ā Wanneer ze deze kans voorbij zag komen, heeft ze zichzelf hierin verdiept en uiteindelijk er voor gekozen om naar de selectiedag te gaan.
Onregelmatige diensten
Eigenlijk dacht ik dat het werken in een onregelmatig dienstpatroon een deel weg zou nemen van mijn vrije tijd. Maar eigenlijk was het compleet het tegenovergestelde. Ik kwam er achter dat het juist goed bij mij paste, en ik vond het toen alleen maar heel fijn, vertelt Ankie. Gedurende haar opleiding heeft ze op verschillende groepen gewerkt om zo te zien wat Amarant allemaal te bieden heeft. Uiteindelijk is ze op haar laatste groep blijven werken, maar toch bleef er de nieuwsgierigheid naar meer bij Ankie.
Mogelijkheden binnen Amarant
Daar waar ze voorheen overtuigd was graag met jongeren te willen werken, nam dat in de loop van de jaren af. De groep waar ze op dat moment werkzaam was, paste qua leeftijd precies bij wat ze zocht. Maar wel merkte ze dat het schakelen en communiceren op niveau soms lastig kon zijn, dat kon nog wel eens een uitdaging zijn. āOmdat ik eigenlijk nog altijd nieuwsgierig was naar andere mogelijkheden, ben ik mijzelf gaan verdiepen in de flexpool van Amarant. Dit ben ik uiteindelijk gaan doen, en op die manier kon ik rondkijken wat er eigenlijk allemaal nog meer is en vooral naar wat ik leuk vind.ā
Invalkracht op de Nieuwe Leuvenaarstraat
Eigenlijk dacht Ankie; āmijn groep is het leuksteā. Totdat ze op de Nieuwe Leuvenaarstraat kwam werken. Ze merkte dat ze hier meer van zichzelf kon laten zien, dat gaf haar mentale rust. Hier hoefde ze niet steeds te schakelen op niveau en het contact met cliĆ«nten voelde voor haar natuurlijker. āIn januari 2024 kwam er een vacature vrij, dat was voor mij het juiste moment om deze kans aan te grijpen en te solliciteren naar de plek waar ik mijzelf inmiddels helemaal thuis voelde.ā
Werken binnen NAH
Als begeleider binnen NAH heb je afgesproken zorg- en begeleidingsmomenten. Deze worden verdeeld over de collegaās. Tussendoor heb je de tijd voor de algemene mail, of een vraag van een cliĆ«nt die tussendoor komt. Daarbij hoort ook een stukje observeren en signaleren wat je ziet. Samen met de Persoonlijk Begeleider vorm je een maatje. Als maatje denk je mee voor cliĆ«nten en zet je lijntjes uit waarin je de persoonlijk begeleider kan ondersteunen.
Ankie: āCliĆ«nten met NAH variĆ«ren erg in de beperking die ze hebben. We hebben hier cliĆ«nten wonen die ondersteuning nodig hebben bij bijv. het maken van een huisartsafspraak, maar wel zelf naar deze afspraak toe gaan. Daar waar andere moeite hebben met het uiten van emoties, daar heb je dan verschillende gesprekken mee.ā
Kenmerkend aan NAH is dat cliĆ«nten een breuk in hun levenslijn hebben. Eigenlijk hebben ze altijd een leven gehad voor het hersenletsel. Hersenletsel kan daarin ook karakterverandering met zich mee. Dingen worden uitvergroot. Als je dit weet, heb je als begeleider ookĀ meer begrip in situaties. Wanneer je met deze doelgroep gaat werken, word je meegenomen in een NAH-leergang, je leert wat er omgaat in het brein en wat NAH is.
Het verschil met de zorggroep
Voor Ankie is deze voorziening echt een verrijking in vergelijking met haar vorige groep. Hiervoor werkte ze met LVB / MVB cliƫnten en 24uurs zorg. Cliƫnten die hier wonen kunnen zelf heel goed uitleggen wat ze wel, of juist niet willen. Je voelt je als medewerker veilig als je het idee hebt dat een cliƫnt jou wel kan vertellen wat hij wil. Bij de LVB groep merkte je het natuurlijk ook als een cliƫnt iets anders van je wilde maar dat liet zich meer zien in gedrag, en soms weken later. Ze zit hier helemaal op haar plek!
Benieuwd naar de mogelijkheden op de Nieuwe Leuvenaarstraat? Neem contact op met onze recruiter Claudie Hendrikx via claudie.hendrikx@amarant.nl of telefonisch via 06-11954679.