Crisisvoorziening Kordurende Interventie (KDI)
De Kortdurende Interventie, ook wel KDI genoemd, is een crisisvoorziening die zich bevindt achteraan op het Daniel de Brouwerpark in Tilburg. De voorziening bestaat uit een gesloten en een besloten afdeling, beide met acht cliëntkamers. Het gebouw heeft een voor- en achtertuin en beschikt over diverse faciliteiten voor sport en ontspanning waar de cliënten gebruik van kunnen maken.
Het KDI
Bij de KDI staat dagelijks een enthousiast team klaar om klinische begeleiding en behandeling te bieden aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Dit kan zowel vrijwillig als onvrijwillig, afhankelijk van de situatie. De zorg wordt geleverd in een veilige omgeving op een beschermd terrein, met intensieve begeleiding. Cliënten zijn naast hun (licht) verstandelijke beperking belast met een diversiteit aan ziektebeelden. Hierbij kun je denken aan complexe (psychiatrische) problematiek waarbij een acute crisis situatie is ontstaan binnen hun eigen omgeving. Binnen de KDI kan iedere hulp-zorgvraag, passend binnen de kaders van de KDI voor cliënten van 18 jaar en ouder, met een passende indicatie worden beantwoord.
Het maken van een nieuwe start
Wanneer er sprake is van een dreigende of acute crisis kunnen cliënten worden opgenomen. De begeleiding en behandeling richten zich onder andere opobservatie, stabilisatie en het afstellen van medicatie, met als uiteindelijk doel de cliënt terug te laten keren naar hun eigen omgeving. Dit proces wordt ondersteund door een multidisciplinair team, dat vaak ook intern aanwezig is.
Binnen de KDI draait het niet alleen om crisisopvang, maar ook om het maken van een nieuwe start. Samen met de cliënt werken we aan het behouden en ontwikkelen van gezondheidsvaardigheden, zodat de cliënt en het team van herkomst weer toekomstmogelijkheden zien. Hierbij maken we gebruik van methodieken zoals herstelondersteunend werken, oplossingsgericht werken en motiverende gespreksvoering.
Daarnaast streven we ernaar dat cliënten zo veel mogelijk de regie over hun eigen leven houden, zodat de cliënt zoveel mogelijk autonoom kan functioneren. Wanneer nodig, nemen we tijdelijk de regie over om de cliënt te ondersteunen en bij te dragen aan een positieve gemoedstoestand. In sommige gevallen is dit vastgelegd door een rechterljike uitspraak.
Passende zorg
Het creëren van verbinding tussen cliënt, verwant en begeleider vormt de basis voor het bieden van de best passende zorg. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de presentietheorie, waarbij we als begeleiders naast de cliënt blijven staan en aansluiten bij de wensen en behoeften van de cliënt en hun naasten.
Ervaringen bij Amarant
Ervaringsverhalen
-
Zij-instromer Vinod gooide het roer radicaal om
Het was een opmerkelijke carrièreswitch toen Vinod Nagessar (41) vijf jaar geleden overstapte naar de gehandicaptenzorg. Inmiddels geniet hij als, zij-instromer en senior begeleider, met volle teugen van het werk bij de ‘crisisafdeling’ KortDurende Interventies (KDI).
Lees het verhaal van Vinod -
Laat je niet door slechte raad beïnvloeden
Matthew is 26 en woont bij Amarant. Hij heeft afgelopen jaar ontzettend veel stappen gezet. En daar is hij, terecht, maar wat trots op. Matthew vertelt er graag over. Om anderen te inspireren, want volgens hem zijn er voor iedereen mogelijkheden. “Als je er maar in gelooft.”
Lees het verhaal van Matthew -
Michel: “Praten is nu mijn medicijn.”
Michel is twaalf jaar getrouwd geweest en is sinds de scheiding alcohol gaan gebruiken. Zo kwam hij bij verslavingszorg organisatie Novadic-Kentron terecht. “Hier heb ik vier weken gezeten en kreeg ik een detox van alcohol, maar geen echte behandeling,” legt Michel uit. “Door een rechterlijke machtiging kwam ik een half jaar bij het KDI terecht.” Hier ontmoette hij Tim.
Lees het verhaal van Tim
Blijf op de hoogte van Amarant
Nieuws
Dit is er te doen bij Amarant