“Wij helpen het gezin bij het vinden van een nieuwe balans”
Stel je voor, door een plotselinge gebeurtenis verandert het functioneren van je hersenen. Door bijvoorbeeld een val, een ongeluk, een beroerte, hersenbloeding of hersentumor. Van die ene op andere dag verandert alles, het leven wordt niet meer zoals het was. We spreken ook wel van een breuk in de levenslijn. Team Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) hersenletsel helpt het gezin bij het vinden van een nieuwe balans.
Youandi van Dongen en Vivian Verheijen zijn beiden gezinsbehandelaar. Dagelijks hebben zij in hun werk te maken met de gevolgen van hersenletsel. “Bij hersenletsel verandert je wereld compleet. Je kunt lichamelijke, emotionele en mentale gevolgen ervaren, waardoor je je leven anders in moet richten. Daarnaast is er het verdriet om het verlies van wat altijd zo vanzelfsprekend was,”
Niet alleen de persoon waar het om gaat, ook naasten moeten wennen en leren omgaan met de nieuwe situatie
Team IAG hersenletsel komt in beeld tijdens of na de revalidatie. “Pas als de cliënt weer thuis is, wordt duidelijk wat de gevolgen zijn in de dagelijkse praktijk. Mensen vallen soms in een gat. Of zeggen: ‘ik heb een heel andere partner of een ander kind gekregen’. Dan begint de zoektocht naar een nieuwe balans voor het hele gezin. Daar helpen we bij. We kijken per gezin wat nodig is, we brengen hulpvragen/opvoedvragen in kaart en kijken wat nodig is om nieuwe vaardigheden aan te leren. We begeleiden de naasten bij het omgaan met rouw en verlies. Ook praktisch gezien helpen we de gezinnen bij het ontwikkelen van nieuwe routines en het opstellen van structuren en planningen.
Ook als het letsel al even geleden is, helpen we het gezin verder
"Soms worden de gevolgen pas later zichtbaar. Bijvoorbeeld bij een kind dat van de trampoline valt en pas later problemen krijgt op school of thuis. Of na een verwaarloosde hersenschudding, waarbij klachten zich pas later kunnen openbaren. Ook dan helpen we het gezin verder."
De gevolgen zijn voor iedereen anders. Daar passen we de behandeling op aan
“De IAG- en Brainstarsmethodiek vormen belangrijke uitgangspunten van onze behandeling. Daarnaast maken we gebruik van een groot aantal andere hulpmiddelen en psycho-educatiemateriaal. We werken nauw samen met revalidatiecentra, therapeuten, scholen en gemeentes. De behandeling duurt meestal 9 tot 12 maanden. Maar wij zijn pas tevreden als het gezin weer verder kan met elkaar. Als zij zeggen: ‘we kunnen het weer aan’."
Amarant biedt Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling voor ouders en kinderen met niet-aangeboren hersenletsel.
Weten wat we nog meer doen voor mensen met hersenletsel? Bekijk de mogelijkheden.