Een dag in het leven van een tandarts binnen de gehandicaptenzorg
Als we de praktijk binnenlopen staat Emmeke al met een lach op haar gezicht in de deuropening te wachten. Al bijna 20 jaar is Emmeke aan het werk als tandarts. In 2008 is ze begonnen als tandarts bij Amarant in Rijsbergen, met daaropvolgend de locatie in Tilburg die erbij kwam. Ze vertelt vandaag op de dag van de tandarts hoe het is om te werken als tandarts binnen de gehandicaptenzorg.
Het is werken met gevoel
Tijdens de studie tandheelkunde wist Emmeke nog niet dat ze de kant van tandarts op wilde gaan. Haar keuze tot deze studie was gebaseerd op het graag werken met haar handen en het willen uitoefenen van een medisch beroep. Het als het ware ‘knutselen’ op kleine schaal met mensen sprak haar aan.
In het keuzeblok van haar opleiding heeft ze kennis gemaakt met bijzondere tandheelkunde. Al snel merkte ze dat dat het leukste was aan de gehele opleiding. Voor haar was de doorslag dat ze met deze expertise nog meer bezig is met de mensen zelf in plaats van een algemene tandarts. Emmeke; “Je bouwt een band op met de mensen omdat je de tijd voor ze kan nemen.”
De rust bewaren tijdens een behandeling
Het is belangrijk dat je binnen deze specialisatie op je gemak bent en vertrouwen uitstraalt, begint Emmeke haar antwoord op de vraag. Als je zelf onrustig bent, zal de cliënt die voelen en zelf ook onrustig worden. Het is belangrijk om te weten wat de zorgvraag van de cliënt is. Heeft deze een verwerkingstijd nodig? Of moet je de cliënt op een speciale manier benaderen? Het is goed om hier rekening mee te houden tijdens de behandeling. De kunst is om binnen iemands mogelijkheden te zoeken naar de beste zorg.
Je bouwt een band op met de mensen omdat je de tijd voor ze kan nemen.
Reguliere zorg vs. het werken binnen de gehandicaptenzorg
Emmeke vertelt dat het tempo tijdens een behandeling binnen de gehandicaptenzorg lager ligt. Daarbij is het ook meer een persoonlijke uitdaging dan een tandheelkundige uitdaging. In de reguliere tandheelkunde ligt daar voornamelijk de focus op. De tandheelkunde binnen de gehandicaptenzorg is meer gericht op het eromheen kijken. Mocht er bijvoorbeeld geen mogelijkheid zijn om een cliënt rustig te krijgen, dan kan eer gekozen worden voor een behandeling onder narcose.
In de stoel ontvangt Emmeke cliënten met autisme op verschillende niveaus, ziet ze diverse syndromen, cliënten met meervoudige beperkingen etc. Dat maakt haar dag gevarieerd en anders. De uitdaging bij iedere behandeling is dan ook het komen bij de tanden. Niet iedere cliënt laat dit zomaar toe. Het is leuk als dit lukt, maar wanneer het niet lukt kan dit ook een frustratie met zich meebrengen.
Als tandarts binnen de gehandicaptenzorg werk je natuurlijk niet alleen. Je werkt hierin samen met een mondhygiëniste, een preventieassistente en tandartsassistenten. Die zijn er op de gebitten schoon te maken en geven advies aan de collega’s in de zorg bij het poetsen.
Voldoening na een behandeling
De voldoening in mijn werk haal ik uit de dankbaarheid van ouders en verzorgers, glimlacht Emmeke. Maar ook wanneer het onmogelijke, mogelijk gemaakt is. Er zijn namelijk een aantal cliënten die in het begin bang zijn van de tandarts. Dan krijg ik wel eens te horen ‘het gaat toch niet lukken.”- Maar als het mij wel lukt om een behandeling rustig te doorlopen, dan ben ik daar ook trots op.