"De mogelijkheden zijn eindeloos"
Erik Veldmeijer, 49 jaar, is al enkele jaren vrijwilliger bij de Draaierij in Tilburg, een dagbestedingslocatie voor cliënten binnen Amarant. Dit is een dagbestedingslocatie binnen Amarant voor cliënten. Er wordt hier van alles georganiseerd met voornamelijk een creatief aspect. Erik is kunstenaar van beroep en vertelt graag wat hij cliënten op deze locatie bij kan bijbrengen.
Zelfvertrouwen door creativiteit
Als kunstenaar begeleidt Erik de deelnemers bij het tekenen en schilderen. Hij deelt met veel enthousiasme zijn tips en tricks om creatief bezig te zijn. Hij vindt het dan ook echt fantastisch om te zien dat de deelnemers hier echt de mogelijkheid krijgen om zichzelf te ontplooien.
Naast het creatieve aspect merkt Erik dat creativiteit bijdraagt aan het zelfvertrouwen van de deelnemers. In de loop der tijd viel het hem op dat cliënten die aanvankelijk verlegen, onzeker of terughoudend binnenkwamen, steeds vrijer werden naarmate ze creatief bezig waren.
Meer creativiteit binnen de dagbesteding
Omdat Erik zag dat het de deelnemers goed deed om creatief bezig te zijn, heeft hij contact gelegd met meerdere dagbestedingslocaties om dit toe te passen. Op dit moment was hier wel animo voor, maar weinig tijd en ruimte. “Ik zie wat het met de deelnemers doet, daarom wil ik hier zo graag op doorpakken,” zegt Erik
Inmiddels heeft Erik al twee prachtige voorbeelden waar hij trots op is. Één daarvan is een cliënt die eigenlijk weinig durfde. "Ik heb hem onder mijn hoede genomen in het creatieve proces. Gaandeweg bloeide hij steeds meer op en uiteindelijk heeft dat zelfs geresulteerd in een cursus tot ervaringsdeskundige," vertelt Erik met een grote glimlach. "Nu ís hij daadwerkelijk ervaringsdeskundige. Dat maakt mij heel erg trots."
Ik zie wat het met de deelnemers doet, daarom wil ik hier zo graag op doorpakken.
Breed scala aan cliënten
Door de diversiteit aan cliënten die dagbesteding volgen bij de Draaierij, Zijn er talloze momenten om trots op te zijn. Naast zijn creatieve begeleiding maakt Erik gemakkelijk contact met de cliënten. “Wanneer ik zie dat iemand niet lekker in zijn vel zit, bied ik ook een luisterend Oor. Ze kunnen bij mij hun verhaal kwijt en het doet mij goed om ze dan een boost te kunnen geven, “ vertelt hij. Het doet mij goed om ze dan een boost mee te kunnen geven, vertelt Erik.
Berrie
Waar Erik is, is Berrie. Berrie is de hond van Erik die hij regelmatig ook meeneemt naar de dagbestedingslocatie. Hij merkt dat Berrie veel losmaakt bij de deelnemers. “Een meisje waar ik eigenlijk weinig tot geen contact mee kon krijgen, naar legde Berrie zijn hoofd op haar schoot. Ze begon hem toen te aaien. Het mooie was dat de keren daarna dat ik er was met Berrie, ze ook tegen mij begon te praten. Ze had door dat Berrie bij mij hoorde.” Dat maakt dat cliënten langzaam uit hun schulp kruipen en steeds meer van zichzelf laten zien.
“Ik zie hier zoveel, maar het mooiste blijft toch wel om de deelnemers te zien groeien en zichzelf open te zien stellen voor iets nieuws.”