Forensisch Volledig Pakket Thuis

Amarant vindt het belangrijk dat iedereen kan participeren in de maatschappij. Binnen de forensische zorg is de groep met een licht verstandelijke beperking oververtegenwoordigd. Zo is de begeleiding via het Forensisch Volledig Pakket Thuis (F-VPT) ontstaan. Samen met onze bijdrage aan de Levensloopaanpak, zet Amarant zich in om herhaling te verminderen of zelfs te voorkomen. Samen zorgen we ervoor dat deze doelgroep weer kan participeren in de maatschappij. En dat de samenleving veiliger wordt.

Eind 2023 ontving Amarant een gunning voor het product F-VPT. Een geweldige waardering voor het werk van de afgelopen jaren. “We hebben periodes gehad waar het rennen of stilstaan was,” deelt Dave, reflecterend op de uitdagingen die het team heeft overwonnen. Als de langstzittende VPT’er heeft Dave de veranderingen in het team gezien. “De pilotfase bracht onzekerheden met zich mee. Mara wij bleven vastberaden doorgaan,” vertelt hij.

De cliënt op de eerste plaats

In de afgelopen jaren is het netwerk rondom VPT aanzienlijk gegroeid door resultaatgericht te werken. Hierdoor is de cliëntenstroom beter dan ooit. “We zorgen ervoor dat we zichtbaar zijn voor onze partners, zodat ze ons weten te vinden,” vertelt Dave. De expertise van ons forensisch VPT-team in het werk met licht verstandelijk beperkte (lvb) cliënten is waardevol en uniek. Begeleiding zoals Amarant deze biedt is nog niet heel gebruikelijk maar is heel effectief.

De ware kracht van het team ligt in hun vermogen om begrip te tonen voor de gedachtegang en behoeften van de cliënten, die vaak complex kunnen zijn. “Onze taak is dat we de cliënt ondersteunen op de gebieden waar hij/zij vastloopt,” vertelt Dave. Daarbij is het belangrijk om op zoek te gaan naar de zelfredzaamheid van de cliënt. “Wij staan naast de cliënt en adviseren en ondersteunen waar nodig is.”

Daves’ dag ziet er nooit hetzelfde uit. “Ik probeer gemiddeld drie huisbezoeken per dag te plannen. Wij blijven zo lang de cliënt ons nodig heeft. Dat is onze kracht. Wij kunnen opschalen in het moment.” Voor Dave draait het werk om de cliënt en hun behoeften. Of het nu het bijwonen van rechtbankzittingen is of het regelen van een taxi, Dave en de rest van het team staat altijd klaar.

Vertrouwen

De doelgroep is niet altijd makkelijk. Daarom is het belangrijk dat er tijd genomen wordt om een vertrouwensrelatie met de cliënten op te bouwen. “Als ze uitstromen, willen ze ook graag in contact met ons blijven. Helaas gaat dat niet, maar we zoeken altijd samen met de cliënt naar een passende oplossing. We kijken of ze bij een andere partij kunnen aansluiten en we zorgen ervoor dat die overdracht soepel verloopt,” vertelt Dave. De vertrouwensrelatie kan er soms ook toe leiden dat Dave wordt aangewezen als zondebok. “Bijna al onze cliënten staan onder bewind. Vaak worden wij gebeld of wij iets kunnen regelen bij het bewind, en dat proberen wij ook te doen. Maar dat lukt niet altijd. Wij houden ons natuurlijk ook aan de regels. Als het niet lukt, zijn wij vaak de schuldigen.”

Samen één team

Frequente intervisies bieden het team de gelegenheid om ervaringen te delen en elkaar te adviseren. “Onze baan is niet altijd makkelijk, daarom is het belangrijk om regelmatig te kijken hoe het met je collega gaat. Dat gaat gelukkig goed. We zijn een klein en hecht team.” Daves’ grootste uitdaging is het beheersen van geduld. Iets wat regelmatig op de proef wordt gesteld. “Ik kan het meestal goed bewaren, maar als het even te veel wordt, geef ik dat meteen aan bij mijn team. Zij helpen mij dan,” deelt hij openhartig.

Cliënten met een ‘forensisch’ label worden vaak gestigmatiseerd. Maar Dave is het hier niet mee eens. "Onze cliënten zijn echt niet anders dan de lvb-cliënten die op de parken van Amarant rondlopen. Ze hebben alleen de titel 'forensisch'," benadrukt Dave, waarbij hij de menselijkheid van zijn cliënten onderstreept. Dave laat samen met zijn team zien dat iedereen in de maatschappij een eerlijke kans verdient.