“Alles wat je doet heeft een gevolg, zowel positief als negatief.”
Wanneer je eigenlijk al weet dat je bij Amarant wil gaan werken, maar aan de andere kant ook zeker geen mensen wil verzorgen. Wat doe je dan? De mogelijkheden ontdekken of toch kiezen voor iets anders? Melissa koos op jonge leeftijd voor zekerheid en ging bij haar vader werken. Toch vond ze de verhalen van haar vrienden en kennissen over Amarant nog steeds interessant.
Werken in de zorg
Een diploma van de opleiding sport & bewegen, was voor Melissa geen match met Amarant. Daarom heeft ze besloten om vanuit het ROC een zij-instroomtraject te volgen op de locatie Spie 17. “Na een jaar twijfelen of dit het nu wel was, mocht ik na 1 jaar werken starten met de opleiding. Zodat ik eerst werkervaring had.”; aldus Melissa. “Vervolgens was ik 4 jaar persoonlijk begeleider, maar zag ik mijzelf dat niet voor altijd doen. Wat de senior deed, dat zag ik als een nog mooiere functie. Dat was mijn volgende doel!”
Senior begeleider
Op de locatie Spie 17 was geen senior functie vrij, tot dat er op Hamerstraat 1-3 een vacature kwam en Melissa hier voor gevraagd werd. “De eerste maand heb ik met de huidige senior meegelopen. Dit werkte heel anders dan hoe ik het gewend was, eigenlijk waren we het tegenovergestelde van elkaar.” Melissa geeft aan dat ze erg gestructureerd en geordend is. Nadat ze een maand als boventallig senior meegelopen heeft, heeft ze haar eigen structuur aan kunnen brengen en hierdoor een eigen werkwijze kunnen creëren. “Toch heb ik ook veel los moeten laten”, vertelt Melissa. “Wat ik mee wilde nemen uit mijn vorige voorziening, ging niet helemaal werken op deze locatie. Je moet toch uiteindelijk samen met dit team iets opbouwen. Zij leren vervolgens weer van mij, en ik van hen.”
"Ik ben groot voorstander van het kijken bij collega's op andere voorzieningen om daar van te leren."
Hamerstraat 1-3
Op deze locatie wonen cliënten met verschillende gedragsproblematieken. Dit kan zich uiten in complex gedrag, maar ook in dankbaarheid als iets nu juist net wél lukt. Melissa geeft als voorbeeld; “Een cliënt die zelf moet leren wassen. In het begin zijn de meningen hier over verdeelt. Want kan de cliënt dit wel? Maar door toch deze cliënt hierin te begeleiden wordt het doel behaald en lukt het zelf.”
Melissa vervolg haar toelichting; “ook in dit team staan we niet altijd met onze neuzen dezelfde richting op. Maar als je een poppetje binnen het team mee hebt, is het de kunst om steeds meer mensen die kant op te laten kijken. Dit door het positieve van de verandering te zien en te laten ervaren dat het op de voorgestelde manier net wat beter is. Je doet het absoluut niet om mensen te pesten, je doet het om de zorg van cliënten te verbeteren. En om hier uiteindelijk met zijn allen dezelfde doelen te willen behalen. Daarom ben ik ook groot voorstander van het kijken op andere voorzieningen om daar van te leren.”
Cliënten begeleiden
Daar waar Melissa als een bang meisje binnen kwam, niet wetende wat ze kon verwachten, heeft ze inmiddels grote stappen gezet. “Je komt jezelf onwijs tegen. Je komt binnen en steeds krijg je een spiegel voor. Je moet er voor zorgen dat de cliënt in zijn of haar dagstructuur komt. Alles wat jij hierin doet, ook al is het maar klein, kan een gevolg hebben. Zowel positief als negatief.”
Op de locatie Hamerstraat 1-3, worden begeleiders ook ingepland op ‘Wonen in de Wijk’ locaties. Dit zijn locaties waar cliënten zelfstandig wonen met hulp van een ambulante begeleider. Dit wordt gedaan om de cliënten op de voorziening beter voor te kunnen bereiden op zelfstandig wonen. Maar ook voor de eigen ontwikkeling en leerprocessen van de teamleden.
Ook leuk om te lezen
Andere ervaringsverhalen
-
Binnenkijken bij Spie 12-14 & Floralaan 8
Op het mooie en gezellige Daniël de Brouwerpark in Tilburg vind je onze locaties Spie 12-14 en Floralaan groep 8. Met één integraal zorgteam bieden we hier woonbegeleiding en dagbesteding aan een diverse groep cliënten in de leeftijd van 16 tot 70 jaar. Nieuwsgierig geworden? Onze senior begeleider Daniëlle vertelt je graag meer!
Lees het verhaal van Spie 12-14 -
Tim werkt met cliënten aan de best mogelijke versie van zichzelf
Tim liep als tiener al stage bij Amarant. Na een korte omzwerving is hij terug op het oude nest. En als het aan hem ligt, werkt hij over tien jaar nog steeds op dezelfde plek, met dezelfde (en nieuwe!) collega’s en dezelfde groep cliënten. Tim is persoonlijk begeleider op de Nieuwe Leuvenaarstraat in Breda en werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Lees het verhaal van Tim -
Jeroen: “Bij elke cliënt laat autisme zich op een andere manier zien.”
Jeroen Geutskens kwam tijdens zijn bijbaan binnen de thuiszorg in aanraking met een Amarant medewerker en de doelgroep autisme. Deze doelgroep sprak hem direct aan: “Bij elke cliënt laat de stoornis in het autisme spectrum zich anders zien. Bij de één zit dit vooral op de emotie, bij de ander brengt dit vooral in de dagelijkse handelingen moeilijkheden met zich mee. Het blijft een mooie uitdaging voor mij als begeleider hoe ik daar het beste op in kan springen.”
Lees het verhaal van Jeroen