Jeroen: “Bij elke cliënt laat autisme zich op een andere manier zien.”

Jeroen Geutskens kwam tijdens zijn bijbaan binnen de thuiszorg in aanraking met een Amarant medewerker en de doelgroep autisme. Deze doelgroep sprak hem direct aan: “Bij elke cliënt laat de stoornis in het autisme spectrum zich anders zien. Bij de één zit dit vooral op de emotie, bij de ander brengt dit vooral in de dagelijkse handelingen moeilijkheden met zich mee. Het blijft een mooie uitdaging voor mij als begeleider hoe ik daar het beste op in kan springen.”

Na het behalen van zijn diploma Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening is Jeroen er nog niet helemaal over uit of hij al toe is aan een ‘grote-mensen-baan’ en wat voor werk goed bij hem past. Hij noemt zichzelf een echt mensenmens en wat voor hem wel al vroeg duidelijk was: Hij wil graag werkzaam zijn in een functie waarin hij iets betekent voor de maatschappij. In 2014 solliciteert Jeroen met succes op een vacature van Amarant!  

Na enkele jaren als begeleider ervaring op te hebben gedaan op diverse locaties, maakt hij in 2018 als persoonlijk begeleider de overstap naar woonlocatie Schuilenburg in Breda. Een woonvoorziening voor mensen met autisme. Deze rol combineert hij nu tijdelijk met de functie ambulant begeleider binnen het team autisme regio Breda. “Ik voel me erg prettig in dit team. De rol van ambulant begeleider is vrij solistisch, maar in ons team zoeken we als collega’s toch dagelijks contact met elkaar op, via Teams, telefonisch of fysiek op kantoor. Fijn om met elkaar te sparren over zaken die we meemaken met cliënten, maar het vergroot ook het werkplezier en het wij-gevoel, dat je samen voor een gezamenlijk doel gaat.”   

Keukentafel of wandeling
De afwisseling in zijn werk geeft Jeroen veel voldoening. “Het ene moment voer je aan de keukentafel een integer gesprek met een cliënt en op een ander moment kom je tijdens een wandeling tot een goede conversatie.” Tijdens deze huisbezoeken helpt Jeroen zijn cliënten o.a. om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. “Cliënten hebben vaak moeite met plannen en organiseren. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in moeite met persoonlijke verzorging, het huishouden bijhouden of het onderhouden van een sociaal netwerk. Cliënten worden voor hun gevoel soms overspoeld door de informatie die zij ontvangen; in hun netwerk, op school, of op het werk.”

Op momenten dat het echt niet goed gaat, kijkt Jeroen samen met collega’s naar wat voor hulp de cliënt extra nodig heeft. “Dit kan bijvoorbeeld zijn door een gedragsdeskundige uit mijn team in te schakelen. Ik heb hier vooral een signalerende rol in. Als een cliënt juist hele grote stappen maakt in zijn/haar ontwikkeling, dan kan er ook voor gekozen worden de ambulante begeleiding af te schalen. Als een cliënt het dan met wat hulp van bijvoorbeeld een buurvrouw of buurthuis red, vind ik dat prachtig om te zien. Dat is voor mij als begeleider wel echt een succesverhaal, dat je iemand na een hele lange tijd helemaal los kunt laten.”

Waar werk gelukkig maakt
“Aangezien ik zowel privé als in mijn werk super energiek ben, past dit werkveld perfect bij mij. Het werk zorgt soms voor drukke dagen waarop je van hot naar her rijdt om cliënten te bezoeken, maar juist daar kan ik veel energie in kwijt. In de komende jaren zie ik mezelf zeker nog binnen Amarant blijven werken. Er zijn voldoende doorgroeimogelijkheden wat ook weer mooie kansen bied voor de toekomst. Amarant is een zeer grote organisatie, maar ik ervaar dat niet zo. Ik ken veel mensen bij naam en voel me zeker geen nummer. De betrokkenheid, oprechte interesse en gezelligheid met collega’s maakt mij gelukkig. Voorlopig zit ik perfect op mijn plek!”

Zoek jij ook werk dat gelukkig maakt? Neem dan contact op met onze recruiter Claudie Hendrikx via claudie.hendrikx@amarant.nl of telefonisch via 06-11954679.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Diede, Martijn en Ruud verbinden cliënten met de buitenwereld

    Hoe activeer je cliënten met een ernstige verstandelijke beperking én complexe gedragsproblemen (de zogenoemde SG-EVB-doelgroep)? Het SG-EVB-team ging de uitdaging aan en ontwikkelde twee activeringsprogramma’s: BEZIG en FIT.

    Lees het verhaal van Diede, Martijn en Ruud
  2. Chantal: “Hamerstraat 1-3 is echt mijn thuis geworden”

    Op Hamerstraat 1-3 wonen 13 cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) én complexe gedragsproblemen, in de leeftijd van 21 tot 65 jaar. We lopen mee met Chantal Konings-Vaes (37). Zij werkt al zo’n tien jaar binnen deze voorziening, gelegen op het mooie Daniël de Brouwerpark in Tilburg. Inmiddels alweer vier jaar in de functie van senior begeleider en kent dus alle ins en outs.

    Lees het verhaal van Chantal