“Met je eigen wortels, groei je het mooist“, dat is het idee van JIM leggen Maaike de Graauw en Fay Schoneveld uit. Beide zorgprofessionals zijn vanuit Amarant betrokken bij de inzet van de JIM-aanpak. “Hulp vanuit het eigen netwerk voelt zo anders. Omdat een naaste uit het netwerk het kind ook beter kent. Als hulpverleners doen wij een stapje achteruit en geven ruimte aan het netwerk. Onze taak is iedereen op weg te helpen en te ondersteunen waar nodig.” legt Fay uit.

Eerste prioriteit is niet wat, maar wie

Na een geslaagde pilot werkt Amarant nu een jaar intensief samen met andere jeugdhulpverleners in de regio West-Brabant Oost (omgeving Breda) om jongeren, ouders en hun JIM te helpen. “De bekendheid en daarmee het enthousiasme voor de JIM-aanpak in onze regio stijgt. Het is geweldig om te zien hoe de inzet van een JIM kan leiden tot rust en vertrouwen bij een jongere. Dat wij daar door coaching van de JIM aan kunnen bijdragen is fijn. We hebben er vertrouwen in nog veel gezinnen te kunnen helpen met de JIM-aanpak” aldus Maaike.

In de regio Hart van Brabant is het JIM In Verbindingsteam al langere tijd actief. Rosi Stamps: “Onze uitdaging is momenteel om zoveel mogelijk hulpverleners te laten zien hoe JIM werkt en wat het oplevert. Daarom zijn we volop bezig om het gedachtengoed en de werkwijze bekendheid te geven binnen de aangesloten organisaties. Met de grote wens om steeds meer collega’s te mogen trainen in de JIM-methodiek. Zo kunnen we ingebrachte mentors nog meer positie geven in de huidige hulpverlening.”

Meer informatie over JIM vind je hier.