Nieuwsartikel
Het ontstaan van de kinderboerderij De Hanekam
“Bij de oprichting van de school (gehuisvest in de oude barakken) in 1957 had ik al zin in een kinderboerderij, maar er moest gewacht worden tot er meer definitieve plannen kwamen voor de nieuwe school, waarbij dan ook al een boerderij gepland zou worden”. Zo begon Br. Alfonsus ( hoofd van de st. Jozefschool) zijn plakboek. In zijn plakboek, waarin hij de giften, kosten en werkzaamheden nauwgezet bijhield, schrijft hij, “half 1961 met Br. overste Plechelmus er over gehad. Hij voelde er veel voor”.
Al snel zocht Br. Alfonsus contact met Bart Kemps uit Udenhout of deze een tekening voor hem wilde maken. Zijn wens was een gebouwtje met een stal, wagenschuur, garderobe, les/speellokaal en een keukentje. In november van dat jaar was de tekening klaar, waar ze erg enthousiast over waren.
Het werd nu zaak om toestemming te krijgen van Vader-Overste. Vader-Overste ging akkoord, maar Br. Albertus wilde wel weten wat het ging kosten Br. Alfonsus zei dat het geheel niet veel hoefde te kosten, doordat men veel zelf zou doen en schatte in dat het tussen F4.000 en F6.000 zou gaan kosten. Hiermee ging ook hij akkoord. Later bleek dat de begroting op F11.000 uitkwam.
De eerste tekening moest afgekeurd worden omdat anders een rijks goedkeuring aangevraagd moest worden, wat al gauw zo’n F15.000 en F20.000 zou kosten. Om de rijks goedkeuring te omzeilen werd het bouwplan gewijzigd en de vergunning aangevraagd onder de naam praktijkgebouw t.b.v. de St. Jozefschool.
Nog voordat de vergunning verleend was zijn Br. Alfonsus en zijn jongens (leerlingen van de ST Jozefschool) begonnen met het verzamelen van diverse bouwmaterialen. De materialen kwamen vanuit alle hoeken en gaten en op 5 maart 1962 had men 3 deurkozijnen, 2 raamkozijnen en 300 stenen in Belsformaat.
In en rondom Piusoord vond men ook nog eens 1000 grote stenen plus 2000 kalkzandstenen, en bij de Gilzebaan lag een hoop puin van Dekkers uit Tilburg die toestemming gaf om de goede stenen eruit te halen. In een dag wist men 1000 stenen buit te maken.
Bikken voor de boerderij. De jongens van de St. Jozefschool zijn enkele weken druk in de weer geweest om 15.000 stenen te bikken. Ze vonden het leuk stond te lezen in de krant.
Zijn verzamelwoede voor de kinderboerderij bleef niet ongemerkt. Ouders van cliënten gaven spontaan kleine bedragen waardoor hij genoodzaakt was een spaarbus te maken. Zo kon hij ook van Vader Overste F20 in ontvangst nemen.
In zijn plakboek geeft hij een gedetailleerd overzicht van de diverse materialen en gelden. Zo werden er op het terrein regelmatig oude opstallen gesloopt. Br. Alfonsus was er als de kippen bij om te kijken of er iets voor de kinderboerderij bij was of om deze te verkopen waarvan de opbrengst naar de kinderboerderij ging.
Naast de materialen die hij geschonken kreeg en na afdingen van gekochte bouwmaterialen werden hem ook dieren toegezegd.
Ook Dhr. Wijnheimer (voormalige Directeur Piusoord) kwam een kijkje nemen en zegde Br. Alfonsus F100 toe voor het aanschaffen van een hond, mocht deze minder kosten dan mocht het restant aan bv kippen worden besteed. Later schonk hij nog een rijzadel. Vele die Br. Alfonsus en zijn project een warm hart toe dragen gaven gul. Geld en materialen dat hij allemaal verantwoordde in zijn plakboek. Ouders van de leerlingen werden aangespoord om een bijdrage te leveren en zette zelf een actie op met verkoop van luciferdoosjes.
Op 2 augustus 1962 kwam eindelijk de goedkeuring voor de Kinderboerderij. Naast het inzamelen van het bouwmateriaal en geld, was Br. Afonsus samen met zijn jongens, medebroeders, Juvenisten, collega’s van de St. Jozefschool en bewoners van Denis druk met de bouwwerkzaamheden. Technische werkzaamheden werden ingehuurd vaak gratis of tegen een zeer gereduceerde prijs, met als doel onder de begrote F10.000 te blijven. Op 15 september 1962 werd de fundering gestort waarna op 19 september de Broeders Gilbertus, Gervasius, Servatius en Amfridus zich stortten op het metselwerk. Broeder-overste was zo enthousiast geworden bij het zien van de werklust van de jongens en de broeders, dat hij zorgde dat er geld kwam voor een rieten dak.
Het werk vorderde gestaag door inzet van velen in het bijzonder de jongens, medebroeders en vrienden. Br. Afonsus maakte gretig gebruik van de aanwezige aannemers die op het terrein aan het werk waren. Het hoogste punt werd op 10 november 1962 bereikt. Begin juli was de boerderij klaar. Nu was het zaak de boerderij te bevolken met de geschonken en geleende dieren. Een verzorgings/lesplan werd daarvoor opgezet.
In september gingen de leerlingen aan de slag. Op zaterdag 19 oktober 1963 werd de boerderij geopend en kreeg de naam “De Hanekamp” (genoemd naar het bouwvallige huisje “De Hanekamp” waar de orde begon) De heren J v/d Ven en J v/d Herel werden benoemd als ere-boer voor het vele belangeloze werk dat ze hadden verricht. In de regionale kranten is veel aandacht besteed aan de totstandkoming van dit bijzonder project. Br Alfonsus had op zijn eigen verlanglijstje een veestapel staan wat nog open stond.
Dat is ook de Tafelronde- Tilburg nr. 28 van de Nederlandse Tafelronde ter oren gekomen. Na een bezoek aan de kinderboerderij heeft men met toestemming van Broeder-Overste en Br. Alfonsus het plan een inzamelingsavond te organiseren om de boerderij te bevolken. Op 7 en 9 februari 1964 organiseerde men een Beesten-actie, met na het blijspel “Geld te geef” door de Nieuwe Comedie met na de voorstelling een bal “Beestenbal.” De avonden hadden tot doel F10.000 op te halen. Dit werd ruimschoots gehaald en de veestapel op Op de laatste pagina van zijn dagboek dankte hij ieder die aan dit project in wat voor vorm dan ook een steentje hadden bijgedragen. In September 1964 vertrekt Br. Alfonsus naar Chili om daar te gaan werken. Hij overleed op 07 oktober 2001. De Hanekamp is een voorbeeld van initiatief, doorzetting en creativiteit. Een pareltje op het terrein van Daniel de Brouwerpark dat nooit verloren mag gaan uit respect voor het harde werk van de Br. Alfonsus en zijn jongens, bewoners en sympathisanten.
Het complete dagboek is in te zien bij “Het geheugen van Amarant”.
Bronnen:
Plakboek Br. Alfonsus
Diverse kranten: De Stem, Nieuwsblad van het Zuiden