Gijs: "Ik wilde in mijn werk graag een combinatie van zorg en gedrag.”

Gijs is al een lange tijd werkzaam in de zorg, maar miste in zijn werk een combinatie in het gedrag en de zorg van cliënten. Met zijn verpleegkundige achtergrond is hij verder gaan kijken dan zijn toenmalige werkgever. Dat heeft hem bij Amarant gebracht. Hij vertelt over het werken bij Amarant en wat er zo bijzonder is aan de voorziening Winkellaan 3.

Vorig jaar kwam bij Gijs het besef dat hij meer wilde dan wat hij op dat moment deed. Gijs vertelt: “Ik heb vorig jaar in december gesolliciteerd als senior begeleider op Winkellaan 3. Omdat ik de organisatie nog niet kende, werd mij geadviseerd eerst te starten als persoonlijk begeleider.” In deze tijd werd hem de kans gegeven om Amarant als organisatie eerst beter te leren kennen. In februari 2023 is Gijs gestart in de functie als persoonlijk begeleider, hij geeft aan met veel plezier deze stap te hebben gemaakt. Inmiddels is hij nu persoonlijk begeleider van 3 cliënten.

Cliënten op de woonvoorziening
De woonvoorziening is verdeelt in 2 kanten, 3A en 3B. Aan de kant van 3A wonen 8 cliënten die structuur en duidelijkheid nodig hebben. Daar komt ook een groot gedeelte gedrag bij kijken. Gijs vertelt verder: “Wanneer iets anders gaat dan anders, zijn ze vaak uit hun doen. Dit kan zich dan uiten in verbale en fysieke agressie.” Aan de 3B kant wonen meer ouder wordende cliënten. Deze hebben voornamelijk veel medische zorgvragen zoals; darmspoelingen en katheterzorg. Daarbij wonen er ook cliënten met dementie en andere lichamelijke klachten.

“Het is op de woning per cliënt verschillend hoe je met hem of haar communiceert. De één kan meer zeggen dan de ander, het is de kunst om met iedere cliënt op zijn of haar niveau te communiceren. Het niveau is gemiddeld tussen de 1,5 en 3 jaar” ,licht Gijs toe.

Persoonlijk begeleider
Als persoonlijk begeleider heb je verantwoordelijkheid over een aantal cliënten. Je bent eigenlijk de spin in het web voor de ondersteunende diensten, vertelt Gijs. Denk hierbij aan artsen, fysiotherapeuten en familie. Daarnaast dien je alle informatie die je binnenhaalt vanuit de omgeving op een bruikbare en goede manier over te brengen naar het team. De acties die uit de ondersteunende diensten komen, zet je door zodat deze  uitgevoerd worden door alle betrokkenen.

Al persoonlijk begeleider heb je ook veel contact met verwanten, curatoren of mentoren. Gijs geeft aan dat hij hier veel tijd en energie in steekt: “Ik vind het belangrijk dat verwanten op de hoogte zijn van wat er allemaal gebeurt. Daarom heb ik regelmatig contact met hen. Dit zorgt er ook voor dat de lijntjes kort blijven zodat er wederzijds iets gevraagd kan worden.”

Daarnaast geeft Gijs aan dat er als persoonlijk begeleider veel mogelijk is op Winkellaan 3. “Je kan eigenlijk aan iedere dag je eigen draai geven. Hoe je het indeelt, dat kan niet gek genoeg. We proberen er dan altijd ook voor te zorgen dat wanneer er iets georganiseerd wordt, dat verwanten hiervan op de hoogte zijn en dat er iets voor de cliënten geregeld kan worden.”

"Het is per cliënt verschillend hoe je met hem of haar communiceert. Het niveau is gemiddeld tussen de 1,5 en 3 jaar."

“Zelf het contact opzoeken brengt je verder”
Amarant is een grote organisatie, begint Gijs zijn antwoord op de vraag wat zijn eerste indruk was van Amarant. Het is een organisatie waar veel gebeurd en waar, vind ik, regelmatig aan de medewerker gedacht wordt. Hier op het Daniël de Brouwerpark ben ik zelf contact gaan leggen met andere medewerkers. Door zelf het contact op te zoeken, brengt je dit ook verder. Je moet jezelf zichtbaar opstellen. Daarnaast worden er bijvoorbeeld vanuit de personeelsvereniging leuke activiteiten georganiseerd en als je zelf sociaal genoeg bent, komt er vast genoeg op je pad.

Voor mij is Amarant echt een organisatie die enthousiaste medewerkers in zet om andere medewerkers te enthousiasmeren. Zo komt er meer saamhorigheid.

Op Winkellaan 3 is Gijs op zoek naar een nieuwe collega met een medische achtergrond, maar die ook een cliënt kan begeleiden. Dit zodat deze medewerker inzetbaar is op allebei de kanten van de woning. Ben jij de collega waar Gijs naar op zoek is? Solliciteer dan direct!

Wil je graag telefonisch de mogelijkheden voor deze locatie bespreken? Neem dan contact op met onze recruiter Najoua Nari. Telefonisch bereikbaar via 0625778328 en per mail via werken@amarant.nl.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Een dag op woonlocatie Spijkerstraat 5

    Spijkerstraat 5 is een locatie voor cliënten met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en complex gedrag. Een uitdagende doelgroep, waarbij de kleine dingen een groot verschil kunnen maken. Nieuwsgierig? Begeleider Denise neemt je mee!

    Lees het verhaal van Spijkerstraat 5
  2. “Binnen mijn team voel ik respect voor mijn geloof”

    Zakaria Sebbar werkt als persoonlijk begeleider complexe zorg op Spie 2, een woonvoorziening voor mensen met een licht verstandelijke beperking en complex gedrag. Hij is moslim en voelt binnen het team respect voor zijn geloof. Iets waar hij trots op is.

    Lees het verhaal van Zakaria
  3. Johan: “Ik wil iets voor deze kinderen kunnen betekenen.”

    Al zijn hele carrière werkt Johan met kinderen. Van de kinderopvang tot aan gymdocent in het basisonderwijs. Toch wilde hij terug in de kinder- en jeugdzorg en solliciteerde op een vacature binnen Amarant. Na het werken op verschillende behandelgroepen, werkt hij nu sinds 2017 met veel plezier op Behandelgroep Tilburg.

    Lees het verhaal van Johan