“De vele afwisseling in taken, zorgt voor mijn werkplezier!”

Femke vertelt over wat Amarant haar de afgelopen jaren al gebracht heeft. Met een start als onderwijsassistente, naar vervolgens een opleiding pedagogiek, is Femke uiteindelijk met een zorgdiploma SPH bij Amarant binnengekomen. Inmiddels is ze werkzaam als persoonlijk begeleider op de dagbestedingslocatie 'het Kompas'.

Inmiddels ruim 20 jaar geleden is Femke via een vriendin bekend geworden met Amarant. Na zichzelf te hebben ingelezen in de organisatie en een sollicitatie gesprek verder heeft ze ondertussen al verschillende woningen en dagbestedingslocaties gezien binnen Amarant.

Tijdens haar studie SPW is Femke haar loopbaan bij Amarant gestart als flexmedewerker. Vanuit daar heeft ze ter vervanging van een collega die met zwangerschapsverlof  ging als persoonlijk  begeleider gewerkt. “Dit ben ik daarna altijd blijven doen, maar ik heb wel aangegeven dat ik een overstap naar dagbesteding wilde gaan maken.”

Overstap naar dagbesteding
Na de geboorte van Femke haar eerste kind, heeft ze aangegeven graag een overstap te willen maken naar dagbesteding. “Op dit moment werk ik al ruim 9 jaar binnen de dagbesteding”, licht Femke toe. “Het is leuk om activiteiten voor de cliënten te bedenken en lijntjes voor hen uit te kunnen zetten.” Femke vertelt dat er samen met een fijn team van collega’s op de dagbesteding gewerkt wordt. “We kunnen allemaal op elkaar bouwen. Soms is dat ook echt wel nodig, kijkend naar de doelgroep. Bij ons op het Kompas komen cliënten met complex gedrag, autisme, gedragsstoornissen, agressie, bipolair, laag verstandelijk niveau. Sommige incidenten gaan je niet in de koude kleren zitten. Dan is het fijn dat daar een collega is die jou een luisterend oor biedt.”

Dagbesteding “Kompas”
De dagbestedingslocatie waar Femke werkzaam is, is het Kompas. Dit zit op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg. “Het terrein waar wij zitten is ook heel fijn en overzichtelijk, het is net een klein dorp met alle faciliteiten die je in de samenleving ook ziet. Eigenlijk is het ook een heel warm terrein, iedereen begroet elkaar en als er iets is kan je overal wel terecht met je vragen.”

“Het terrein Daniël de Brouwerpark is heel fijn en overzichtelijk. Het is net een klein dorp met alle faciliteiten die je in de samenleving ook ziet."

Een dag van Femke
De vele afwisseling in het werk van Femke maakt dat ze het zo naar haar zin heeft. Er zijn verschillende diensten die men kan werken. Als je een vroege dienst hebt, dan doe je de dagstart op de woning van Spijkerstraat C/D. Vanuit daar ga je met de cliënten naar de dagbesteding. Deze dienst is van 7:30 – 15:30. Ook behoort het tot de mogelijkheden om extra diensten te werken op de woonvoorziening, zowel s ’avonds als in de weekenden.

In de ochtend zorg je er dan voor dat de cliënten gewassen worden, geschoren en kleed je ze, indien nodig, mee aan en zorg je ervoor dat de cliënten gegeten hebben. Als ze klaar zijn ga je mee naar de dagbesteding, of evt. een doktersbezoek, tandartsafspraak of zwemmen. Op de dagbesteding wordt opgestart met een kopje koffie en een gepaste activiteit, zoals een boekje lezen, schrijven, beweegactiviteit of puzzelen. Alle cliënten hebben een eigen dagprogramma, aangepast op hun niveau, soms is dit individueel en soms samen.

“We hebben cliënten die wel eens mee boodschappen gaan doen, maar ook cliënten die een aantal keer in de week gaan zwemmen, sporten en paardrijden. 1x in de week zwem ik met een aantal cliënten mee. Deze activiteiten zijn vaak in de ochtend.” Femke vertelt verder wat de planning van de dag is: “Daarna wordt er met de hele groep geluncht. Vaak duurt dit iets langer dan gebruikelijk. Dit is omdat iedere cliënt apart eet in verband met verslikkingsgevaar, alle cliënten hebben een voedingsbeleid, waarin staat beschreven hoe de cliënten moeten eten. In de middag wordt er vaak gewandeld, gefietst, pakketjes weggebracht of een spelletje gedaan en daarna zorgen we ervoor dat alle cliënten weer thuisgebracht worden.”

Persoonlijk begeleider
Femke geeft aan dat het leukste van haar baan is dat ze de lijnen uit kan zetten voor cliënten. Dit wordt uiteraard gedaan in overleg met een persoonlijk begeleider van wonen, de verwanten van de cliënten en gedragsdeskundige. Femke: “Als persoonlijk begeleider op de dagbesteding, mag ik bepalen hoe de dag eruit gaat zien. Ik kan dan op maat werkjes en taakjes maken en aanbieden voor de cliënten.”

Activiteiten die onder andere uitgezet worden op de dagbesteding zijn; A-B parcourtjes - dit is het brengen van materialen van de ene naar de andere kant-, in stop werkjes, materialen in verschillende kokers stoppen en op maat gemaakte werkjes. Onze cliënten zijn erg gebaat bij beweegactiviteiten, dit reguleert hun spanningsniveau.

Tijdens de activiteiten wordt er ook gezorgd voor verschil in materialen. Hard, zacht, zwaar, licht, en verschillende geuren. Zo worden ook de zintuigen van cliënten geprikkeld.

Werken bij Amarant
Femke: “Binnen Amarant wordt er veel gedaan aan loopbaanbegeleiding om jezelf te ontdekken en een voor een stukje zelfontplooiing. Er worden binnen Amarant verschillende cursussen aangeboden, en er is ook een mogelijkheid om scholing te volgen om te kijken wat echt bij je past.”

Daarnaast vertelt Femke dat er sinds de Coronaperiode op een andere manier gewerkt wordt. Cliënten konden toen niet naar de dagbestedingslocatie, omdat de groepen nog gemengd waren vanuit verschillende woningen. Momenteel hebben we dagbestedingsgroepen van 1 woonlocatie en daar staat vaste begeleiding op. Hierdoor bouw je een betere band op met de cliënten. Dit is omdat de groepjes kleiner zijn en je cliënten meerdere keren in de week ziet. Door de goede band met cliënten, worden ook doelen beter behaalt.” De cliënten zijn erg gebaat bij veiligheid en structuur en als ze vaak dezelfde gezichten zien, geeft dat vertrouwen en vanuit daar kan je insteken om te gaan werken aan doelen.

Benieuwd naar de mogelijkheden om te gaan werken op deze locatie? Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari. Telefonisch bereikbaar via 0625778328 en per mail via najoua.nari@amarant.nl.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Kiki: "Voor mij is dit veel meer dan gewoon een baan."

    Het verhaal van Kiki. Ze is sinds 2016 persoonlijk begeleider op de conservatoriumlaan en is intensief betrokken bij haar cliënten.

    Lees het verhaal van Kiki
  2. Een dag op woonlocatie Spijkerstraat 5

    Spijkerstraat 5 is een locatie voor cliënten met een matige tot ernstige verstandelijke beperking en complex gedrag. Een uitdagende doelgroep, waarbij de kleine dingen een groot verschil kunnen maken. Nieuwsgierig? Begeleider Denise neemt je mee!

    Lees het verhaal van Spijkerstraat 5
  3. “Binnen mijn team voel ik respect voor mijn geloof”

    Zakaria Sebbar werkt als persoonlijk begeleider complexe zorg op Spie 2, een woonvoorziening voor mensen met een licht verstandelijke beperking en complex gedrag. Hij is moslim en voelt binnen het team respect voor zijn geloof. Iets waar hij trots op is.

    Lees het verhaal van Zakaria