Daniëlle: “We scoorden met onze voorziening gemiddeld boven de 8!”

Inmiddels bijna 22 jaar werkzaam binnen Amarant, maar nog altijd helemaal content op ‘haar’ groep Spie 12-14. Daniëlle Geers heeft op veel locaties binnen de organisatie gewerkt, de een was kort en de ander langdurend, van begeleider tot aan waar ze nu staat; senior begeleider. Ze vertelt over haar ervaring die ze in de loop van tijd opgedaan heeft. Als stagiaire is Daniëlle 22 jaar geleden begonnen binnen Amarant, vanuit haar stage is ze binnen Amarant blijven werken als weekendkracht. Gedurende haar loopbaan binnen Amarant heeft Daniëlle altijd gewerkt met de doelgroepen EVB, MVB, complex en medisch complex.

Lef tonen loont
8 jaar geleden heeft Daniëlle in haar sollicitatiebrief al lef getoond door te beschrijven dat ze weet welke kant Amarant op wil. Daarbij heeft ze ook beschreven dat zij dat anders ziet en dit graag toe zou willen lichten. Zo gezegd, zo gedaan. En inmiddels is ze al ruim 8 jaar werkzaam als senior binnen de divisie Specialistische Zorg. “Ik merk dat de tijden veranderd zijn, vroeger kon je wel je mening delen, maar je wist op voorhand al dat er weinig mee gedaan werd. Nu heb ik juist het gevoel dat wanneer ik iets aangeef, er ook echt naar mij geluisterd wordt.”

Op dit moment is Daniëlle een van de langstzittende senior begeleiders op een vaste voorziening. Ze geeft aan dat dit niet altijd gebruikelijk is, maar dat zij dit wel echt van meerwaarde vindt. We staan er met de voorziening goed voor, vertelt Daniëlle. “We hebben hier een stabiel team neergezet waarvan de meeste collega’s al 5 jaar of langer werkzaam zijn op deze locatie. De kwaliteit van de zorg, een goed leven voor onze cliënten en werken in de driehoek is iets waar we als team zijnde trots op mogen zijn. Als er bijvoorbeeld tekorten zijn dan wordt er wel vaker een beroep op ons zelf gedaan, maar dat vinden we niet erg. Dit hoort bij deze tijd helaas. Samen lossen we het op!”

"We hebben hier een stabiel team neergezet waarvan de meeste collega’s al 5 jaar of langer werkzaam zijn op deze locatie."

Samen is ook met verwanten
De verwanten van cliënten die wonen op Spie 12-14 worden veel betrokken in het proces. “Het is voor dit team een vanzelfsprekendheid dat zij onderdeel uitmaken van het leven van hun zoon/dochter/broer/zus/naaste.” Daniëlle vertelt dat de drienamiek scholing binnen de voorziening voor hun dan ook vanzelfsprekend samen met de verwanten is gevolgd. “Zo kunnen we samen zorgen voor een zo goed mogelijk leven van onze bewoners!” Ze vertelt vol enthousiasme dat er van de 14 cliënten die op de voorziening wonen, voor 11 van hen verwanten aanwezig waren bij de scholing. “Als voorziening hebben ze ons een cijfer mogen geven. Zeggen we wat we doen en doen we wat we zeggen?” gaat Daniëlle verder. “We scoorden gemiddeld boven de 8. Dat geeft je als senior en als team toch wel echt een onwijs goed gevoel. Al het harde werk wordt ook gezien en gewaardeerd.” Wel geeft Daniëlle aan dat ze merkt dat het werken met de doelgroep zwaarder wordt. “Misschien is zwaarder niet helemaal het goede woord”, vervolgt ze. “Maar het is wel complexer en soms ook op medisch gebied. Dit soort onderwerpen worden ook besproken met verwanten tijdens de familie avonden die georganiseerd worden. Door hierover samen in gesprek  te gaan, zorgen we ervoor dat we naar elkaar luisteren en elkaars situatie proberen te begrijpen.”


“Het moet wel levensbestendig zijn”
Op Spie 12-14 hebben ze een visie: “We zijn een gemêleerde groep van jong tot naar oud. De oudste cliënt op de woning is 75 en de jongste cliënt  is 19. Eén ding hebben ze samen gemeen, sociaal-emotioneel functioneren ze allemaal onder de 3 jaar en de cliënten ze hebben allemaal baat bij een bepaalde mate van structuur, de één vanwege zijn ontwikkelingsleeftijd en de ander vanwege zijn stukje autisme.


Doordat de groep zo gemêleerd is, vraagt dit veel schakelen voor het team. Daar waar de ene cliënt juist veel energie moet verbranden, moet de andere energie overhouden voor tot het einde van de dag”, legt Daniëlle uit. Het kan op de voorziening afwisselen van een flinke boswandeling met de jongere cliënten, tot het verzorgen van de oudere cliënten met behulp van een stalift.

“Wel houden we er absoluut rekening mee dat het voor de cliënten levensbestendig moet zijn”, vervolgt Daniëlle haar verhaal. “Mocht de zorgvraag van een cliënt  veranderen dan zullen we het team klaarstomen voor de vraag die dan speelt of gaat komen zodat we ook die cliënt de juiste begeleiding kunnen bieden en een fijn thuis voor hem/haar kunnen blijven.”


Doordat ze op Spie 12-14 deze visie hebben, kan je eigenlijk niet zeggen dat je voor een bepaalde doelgroep niet gekozen hebt. Ze staan hier voor de visie, de warme zorg voor iedere cliënt. “Een kind zet je namelijk ook niet zomaar uit huis”, licht Daniëlle toe. “Maar mocht een cliënt hier echt niet meer gelukkig zijn, dan kijken we naar een passende oplossing bij een andere voorziening op het terrein. Dit doen we alleen als er voor de cliënt zelf echt winst in zit. Anders blijven ze lekker bij ons!”

Wil jij ook werk dat gelukkig maakt? Neem dan contact op met onze recruiter Najoua Nari. Telefonisch bereikbaar op 0625778328 en per mail via najoua.nari@amarant.nl   

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Binnenkijken bij Spie 12-14 & Floralaan 8

    Op het mooie en gezellige Daniël de Brouwerpark in Tilburg vind je onze locaties Spie 12-14 en Floralaan groep 8. Met één integraal zorgteam bieden we hier woonbegeleiding en dagbesteding aan een diverse groep cliënten in de leeftijd van 16 tot 70 jaar. Nieuwsgierig geworden? Onze senior begeleider Daniëlle vertelt je graag meer!

    Lees het verhaal van Spie 12-14
  2. Tim werkt met cliënten aan de best mogelijke versie van zichzelf

    Tim liep als tiener al stage bij Amarant. Na een korte omzwerving is hij terug op het oude nest. En als het aan hem ligt, werkt hij over tien jaar nog steeds op dezelfde plek, met dezelfde (en nieuwe!) collega’s en dezelfde groep cliënten. Tim is persoonlijk begeleider op de Nieuwe Leuvenaarstraat in Breda en werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

    Lees het verhaal van Tim
  3. Senior Begeleider Eva Haazen: iedere dag is weer anders in de zorg

    Eva Haazen is als senior begeleider werkzaam op Hofke 4 in Rijsbergen. Een voorziening waar mensen met een verstandelijke beperking en complex gedrag worden begeleid. Eva heeft al een mooie loopbaan achter de rug bij Amarant: Ze begon ooit als stagiaire in Rijsbergen en is niet meer weggegaan. “Het is belangrijk om eerst ervaring op te doen in verschillende functies en op verschillende voorzieningen.”

    Lees het verhaal van Eva