“Cliënten halen veiligheid uit mij”
Eerst wist Femke eigenlijk niet zo goed wat ze wilde doen. Ouderenzorg, daar werd ze niet blij van. Maar toen ze in 2017 het Leijakkerplein in Rijsbergen opstapte, voelde ze gelijk ‘hier word ik blij van!” Hier is ze dan ook gestart met een stage bij Amarant, inmiddels heeft ze grote stappen gezet en is ze nog steeds onderdeel van de ‘Rijsbergse’ familie.
“Ja, ik hoorde inderdaad wel eens de spookverhalen over cliënten op deze voorziening. Maar naast deze verhalen en de grote incidenten, is het werk hier onwijs leuk.”
“Ik weet niet of dat wel iets voor mij is”
Femke vond het werk wat ze deed in Rijsbergen eigenlijk prima, maar managers zagen meer in haar. Ergens kriebelde het toch wel, maar de stap naar complex zetten, dat deed ze eigenlijk nog niet. Totdat één van de managers haar wist te overtuigen. “Ergens wist ik ook wel dat hij het niet voor niets zei. Als hij het niet in mij zou zien, had hij deze kans mij ook nooit aangeboden.” Zo is Femke de uitdaging aan gegaan om over te stappen naar de voorziening op Gouwberg 11A.
“Ja, ik hoorde inderdaad wel eens de spookverhalen over cliënten op deze voorziening. Maar naast deze verhalen en de grote incidenten, is het werk hier onwijs leuk. Het zijn vaak de negatieve gebeurtenissen die uitgelicht worden en op een later moment nog eens aangehaald worden”, vertelt Femke. Tijdens de coronaperiode is Femke volledig op Gouwberg 11A gaan werken. Ergens was dat heel fijn, want het enige wat toen mocht en kon was werken. Daardoor kon ze de doelgroep goed leren kennen, ook tijdens de pittigere diensten en kon ze een hechte band opbouwen met de cliënten.
Het doel is; een huiselijke sfeer
De woonvoorziening is verdeeld in een A en een B kant, maar alle cliënten op de voorziening hebben een ernstig tot matig verstandelijke beperking (Adaptatiefase (0-6 maanden) t/m Eerste socialisatiefase (6-18 maanden). Kenmerkend voor bijna alle bewoners is dat zij niet kunnen omgaan met stress, vast zitten in hun eigen patronen en angsten ervaren bij onduidelijkheid of veranderingen in hun omgeving. Daarbij komend ook verschillende syndromen of stoornissen zoals; autismespectrumstoornis, depressie, angst, disharmonische ontwikkelingsprofiel of syndromale afwijking (fragiele X syndroom, Prader Willi syndroom).
Femke vertelt dat aan de B kant rust en structuur centraal staan. De omgeving moet veilig en betrouwbaar zijn voor alle cliënten. Aan de A kant is er wat meer interactie tussen de cliënten onderling. Er wordt ook bij 3 cliënten 1-op-1 begeleiding geboden. Deze samenstelling van cliënten zorgt voor uitdagingen maar spanningsopbouw van cliënten wordt gezien als onmacht. Als team zijn we actief in het zoeken naar mogelijkheden om de bewoners zo goed mogelijk te kunnen begrijpen, licht Femke toe.
Bij de cliënten is het per dag aankijken wat ze kunnen. Of wat ze aankunnen. De ene dag kan een cliënt veel zelf, daar waar je de volgende dag de cliënt van het begin tot het einde dient te helpen. “In het begin dacht ik dat het misschien aan mij lag, dat een cliënt niet mee wilde werken omdat ik nieuw was. Maar uiteindelijk zag ik dat het niet alleen bij mij was, maar ook bij andere collega’s. Toen ben ik in gaan zien dat het echt situatie en draagkracht afhankelijk is.”
“We proberen met zijn allen daar waar mogelijk een huiselijke sfeer neer te zetten”, vertelt Femke. “Soms is dit nog best een uitdaging door de zorgvraag van onze cliënten. Maar voor de bewoners proberen we het wel als thuis te laten voelen.”
Het werken als persoonlijk begeleider
Femke is op Gouwberg 11A werkzaam als persoonlijk begeleider. Maar om haar taken iets verder uit te breiden is ze ook de roostercontactpersoon op de voorziening. Als persoonlijk begeleider heeft ze de verantwoordelijkheid over het plan van 3 cliënten. Ze zorgt er voor dat deze wat meer op de voorgrond komen te staan. Omdat het een pittige groep is, met agressie en complexe hulpvragen is het van belang om een veilige bezetting neer te zetten op de groep. Daarom vindt ze het leuk om als extra uitdaging de roosters zo goed en gevuld mogelijk weg te kunnen zetten. Het doel is om een ontspannen/rustige dienst te hebben, als dat zo is dan heb je voor de cliënt je beste dienst gehad. Of als je bijvoorbeeld tijdens een avonddienst nabijheid hebt kunnen bieden aan een cliënt, dan kan dat ook het succes zijn tijdens een dienst. Femke: “Als de cliënt een fijne en ontspannen avond heeft dan haal ik daar mijn geluksmoment uit.”
Werk en privébalans
Omdat Femke uit een gezin komt waar allebei de ouders in de zorg werken, begrijpen zij op een bepaalde hoogte met welke doelgroep Femke werkt. Soms vinden vriendinnen het nog wel eens gek. Het fijne aan deze doelgroep vindt Femke dat ze weet dat het nooit op haar als persoon gericht is. Het gaat altijd om een bepaalde situatie, die gedachte helpt haar dan ook om het makkelijk van zich af te zetten. “Ik ben het pionnetje wat ze heel hard nodig hebben, ze halen veiligheid uit mij.” Als ze het op deze manier aan haar vriendinnen uitlegt, begrijpen die dat ze wel eens met een blauw plek thuis komt.
Wil jij alles weten over de mogelijkheden op deze locatie? Neem contact op met onze recruiter Anja Hendriks via anja.hendriks@amarant.nl of telefonisch via 06 - 52884983.