Brusjes
We merken dat broertjes en zusjes ('brussen' of 'brusjes') van zorgintensieve kinderen soms onbedoeld minder aandacht krijgen. Voor deze broertjes en zusjes is het brussenproject ontwikkeld.
Aanleiding
Uit het onderzoek 'QuickScan Ondersteuningsbehoefte Zorgintensieve Gezinnen'(NJI) blijkt dat brussen bijna drie keer meer kans hebben op problemen op latere leeftijd in vergelijking met ‘gewone’ broers en zussen. Medewerkers van KDC Kobalt zagen hierdoor in dat de noodzaak om deze groep te ondersteunen groot is. Gesprekken met brussen die betrokken zijn bij KDC Kobalt volgden en hierin kwam naar voren dat veel brussen ervaren dat er veel aandacht uitgaat naar de zorgintensieve broer of zus. Karin van Lee, senior begeleider bij KDC Kobalt: "We willen dit tijdig signaleren en daar waar nodig ondersteunen, zodat het systeem weer in zijn kracht komt te staan."
Missie
De missie van het brussenproject is het versterken van onderlinge relaties rondom het systeem van het kind ten behoeve van de zorg en het welzijn van kind en zijn omgeving. Waar wij voor staan, is het systemisch werken en de verbinding aangaan met het hele gezin. Iedereen uit het gezin doet er toe in de contacten met het zorgintensieve kind. Door zicht te krijgen op alle leden van het gezin, worden tijdig problemen gesignaleerd en blijft draagkracht en draaglast in balans. Daarmee leveren we een bijdrage op zowel korte als lange termijn. Met deze missie voor ogen, is er geïnvesteerd in verschillende middelen en projecten:
Het Familiespel
Het doel van het spel is het stimuleren van de open communicatie binnen het gezin waardoor de relaties onderling versterken. Het spel is bedoeld voor broers en zussen van zorgintensieve kinderen vanaf 12 jaar samen met hun ouders of familie. Het spel wordt altijd begeleid door een professional.
Schatkist
Schatkist is bedoeld voor broertjes en zusjes in de leeftijdsklasse 0-12 jaar. De schatkist zit vol met mooie schatten die de communicatie, zelfontplooiing en kennisoverdracht van de brusjes vergroten. Dit in de vorm van spelletjes, puzzels, maar ook de mogelijkheid om samen met een vriendje op Kobalt te komen spelen. De schatkist blijft van de brus en kan met stiften, stickers, verf en wat al niet meer gepersonaliseerd worden. Drie keer per jaar wordt er een brussenmiddag met speurtocht georganiseerd waar de schatkisten worden uitgedeeld. Ouders kunnen zich hiervoor aanmelden via het aanmeldformulier.
Ervaringen bij Amarant
Ervaringsverhalen
-
Brusjes schatkist: broer Ruben gaat spelen bij Kobalt
Ruben is de broer ('brus') van zijn zorgintensieve jongere broertje Lars. Hij heeft een beperking en gaat naar Kinderdienstencentrum Kobalt in Tilburg.
Lees het verhaal van Ruben -
“Zo blij dat Saar weer naar Kobalt kan!”
Door de coronacrisis kon de dochter van Suzanne acht weken niet meer naar Kobalt, het Kinderdienstencentrum van Amarant in Tilburg. Ook de thuishulp en het logeren stopten van de ene op de andere dag. “Dat was heel zwaar”, vertelt Suzanne. Suzanne (40) woont samen met Corné (45) en zij hebben twee kinderen: Philein (5) en Saar (4).
Lees het verhaal van Suzanne -
Marloes en Carlijn groeiden op met een meervoudig beperkt zusje
Nee, gemakkelijk was het niet altijd om op te groeien in één gezin met de meervoudig beperkte Roos. Maar Marloes (20) en Carlijn (18) Monster uit Prinsenbeek én hun ouders hebben inmiddels wel geleerd om erover te praten.
Lees het verhaal van Marloes en Carlijn
Blijf op de hoogte van Amarant
Nieuws
Dit is er te doen bij Amarant