Doelgroep Jeugd
Veiligheid, nabijheid en stabiliteit, dat is precies wat onze jonge cliënten met complexe psychische problemen nodig hebben. Binnen de Divisie Jeugd van Amarant bieden we zorg en begeleiding aan kinderen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met complexe psychiatrische- en gedragsproblematiek. Daarnaast aan zorg intensieve kinderen met een verstandelijke beperking en aan gezinnen met minimaal één ouder met LVB en problematiek op meerdere terreinen.
Onze zorg bieden we aan via verschillende zorgsystemen:
STEK
Binnen STEK bieden we gedurende een periode van ongeveer twee jaar begeleiding en behandeling aan kinderen en jongeren (circa 6 - 18 jaar) met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) én gedragsproblematiek op de woonvoorziening (leergroep) en/of thuis. Ieder cliëntsysteem krijgt een traject op maat, passend bij de hulpvraag. Het pedagogisch thuisperspectief staat voorop. In samenspraak met gezinsleden en het multidisciplinair team, wordt gekeken wat ingezet wordt om het traject te laten slagen: volledige terugkeer naar de thuissituatie of als dat niet lukt een duidelijk perspectief op het gebied van de noodzakelijke zorgverlening. Op deze groepen komt verbale en fysieke agressie voor, waar (incidenteel) op ingegrepen wordt.
Langdurig Verblijf
Hier wonen jongeren van 12 t/m 17 jaar met een (licht) verstandelijke beperking in combinatie met uiteenlopende gedragsproblematiek. Altijd met het perspectief op een plaatsing elders bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd. De groepssamenstelling is divers en dynamisch. De jongeren hebben op sociaal emotioneel en praktisch niveau ondersteuning nodig en hebben daarnaast ondersteuningsvragen op het gebied van omgang met autoriteit. Waar nodig stimuleren en betrekken we het netwerk van de jongere bij de dagelijkse gang van zaken. Voor al deze jeugdigen geldt dat zij een zo ‘normaal’ mogelijk leven willen leiden, waarbij zij goede contacten hebben met hun netwerk, deelnemen aan de maatschappij en zichzelf maximaal ontwikkelen. Zij vragen om duidelijke grenzen en structuur. Verbale agressie komt veelvuldig voor, fysieke agressie in mindere mate en is veelal gericht op materiele zaken.
Behandelgroep
Een behandelgroep is een, meestal terreingebonden setting waar we 24-uurs behandeling bieden aan jongeren van 8-23 jaar met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problematieken. Er is veelal sprake van een dubbele diagnose. De doelgroep is (multi-)complex en wordt gekenmerkt door een laag sociaal-emotioneel niveau. Vanuit een basis van structuur en veiligheid komen we tot een individueel behandelplan, afgestemd op de sociaal-emotionele ontwikkeling en de persoonlijke leerdoelen van de cliënt. Daarnaast wordt er groep- en systeemgericht aan behandeldoelen gewerkt. Tijdens de behandeling gaat de jongere naar school, stage of werk. In de regel verblijft een jongere hier gemiddeld 2 jaar om vervolgens terug naar huis te gaan, de zorg af te schalen naar andere concepten, of naar meer langdurige zorg door te stromen. Binnen de behandelgroepen is agressie (verbaal en fysiek) dagelijks aanwezig. Voor deze voorzieningen geldt dat fysiek in kunnen ingrijpen noodzakelijk is.
Trainingshuis
Het Trainingshuis is bedoeld voor jong volwassenen (16 tot 23 jaar) met een licht verstandelijke beperjking en gedragsproblemen, die een zelfstandigheidsvraag hebben. Er is sprake van complexe kind-eigen problematiek met in veel gevallen ook complexe systeemproblematiek. Dit uit zich onder andere in een brede ontwikkelingsachterstand op cognitief vlak, op de sociaal en emotionele ontwikkeling en de zelfredzaamheid. Hierdoor is er vaak sprake van gedragsproblematiek en/of psychiatrische problematiek. Er is ondersteuning nodig bij het krijgen of behouden van opleiding en werk.
Ieder Trainingshuis heeft een basishuis waar 24 uur per dag begeleiding aanwezig is. De jongeren volgen een training met accent op zelfstandigheid. Daarnaast beschikt nagenoeg ieder trainingshuis over appartementen waarbij de begeleiding meer op afstand aanwezig is en de contactmomenten bestaan uit vaste huisbezoeken. Verbale agressie komt dagelijks voor; fysieke agressie kan voorkomen, echter is meestal onderling, op materiaal of op externen gericht en niet op de begeleiding.
TED
Wij bieden hulp aan kinderen en hun ouders/verzorgers met een hulpvraag op sociaal emotioneel gebied, vaak heeft dit te maken met een LVB (lagere intelligentie) of een vermoeden daarvan. Dat doen we op school, thuis en op onze eigen locaties. Het doel is om ernstig probleemgedrag te verminderen en nieuwe positieve vaardigheden aan te leren. En we bieden een aanvullende training door middel van de module ‘Dit Ben Ik’ (12+).
Specialistische behandeling realiseren we samen: met de ouders, school en andere hulpverlening. Deze samenwerking is heel belangrijk, zodat er op alle gebieden verandering kan plaatsvinden. We doen het samen. TED helpt jou en je kind om sterker in het leven te staan. Wij kijken naar wat er wél goed gaat en hoe we samen stappen vooruit kunnen maken. Op een fijne manier vooruitgang boeken. Daar helpen we je bij.
Kind en Gezin
Onder het zorgconcept Kind en Gezin vallen twee kinderdienstencentra (KDC) gericht op kinderen van 0-18 jaar met een (vermoeden van) algehele ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke beperking met eventueel bijkomende gedragsproblematiek en/of medische problematiek. De KDC’s bieden zowel dagbehandeling vanuit het orthopedagogisch dagcentrum (ODC) als ambulante behandeling in de volgende vormen: Ambulante Behandeling, Praktische Gezinsondersteuning (PGO), Buitenschoolse Begeleiding (BSB), Zorg in Onderwijs (ZIO) en Tijdelijk verblijf (logeren).
Beluister hier de podcast over het werken op kinderdienstencentrum Kobalt in Tilburg.
Ouder-Kind en IAG (Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding)
Binnen Ouder Kind werken we aan doelen bij gezinnen thuis (ambulant) en in onze trainingshuizen (24-uurs setting), waarbij (fysieke) veiligheid vaak een onderwerp is. Voor de begeleiders, de kinderen en de ouder(s). Er wordt bovenal opvoedondersteuning geboden aan verstandelijk beperkte ouders met kinderen (met of zonder een verstandelijke beperking). Binnen Amarant richt IAG zich op gezinnen met een jeugdige (tussen 0 en 17 jaar) waarbij sprake is van een licht verstandelijke beperking. De doelgroep van IAG en Ouder Kind bestaat uit gezinnen waarin meerdere problemen tegelijkertijd op verschillende terreinen zijn ontstaan die elkaar beïnvloeden (denk aan 'multi-problem gezinnen').
Gezinshuizen
Gezinshuizen zijn kleinschalige woonvormen, gelegen in de woonwijk, waarbinnen zorg en ondersteuning geboden wordt aan kinderen en jeugdigen in de leeftijd van 6 tot 21 jaar met een licht of matige verstandelijke beperking. Hier wonen kinderen en jeugdigen en die vastlopen in hun huidige gezinssysteem en behoefte hebben aan een gezinssetting, vormgegeven vanuit een professioneel pedagogisch klimaat, om zich zo verder te kunnen ontwikkelen.
Blijf op de hoogte van Amarant
Nieuws
Dit is er te doen bij Amarant